07-01-2012 - Reisverslag uit Guilin, China van Jurgen Bremmer - WaarBenJij.nu 07-01-2012 - Reisverslag uit Guilin, China van Jurgen Bremmer - WaarBenJij.nu

Door: jurgenbremmer

Blijf op de hoogte en volg Jurgen

08 Januari 2012 | China, Guilin

07-01-2012

Laatste dag Guilin was alles behalve rustig, zo moesten we om 08:00 uur al bij de receptie staan voor de Li River cruise. We hebben vandaag namelijk een vier uur durende boottocht over de Li River gemaakt. Met de bus, die ons ophaalde, zijn we naar Daxu Ancient Town gereden. Hier stapten we op de boot voor de tocht, de gehele tocht hadden we een gids genaamd Daniël, in het Chinees ook wel Yang Yang genoemd wat geit betekend. Je kon alles over hem zeggen, maar enthousiast was hij zeker! In het begin werkte de iets te vrolijke Daniël ons nogal op onze zenuwen, aangezien we gewend zijn om te slapen in een rijdend voortuig. Dit werd ons deze keer belemmerd door Daniël die zo nodig een interactieve presentatie moest geven over Guilin. Nog een klein feitje over onze gids, wanneer Daniël het nodig vond om de versnelling in te zetten was het gieren en brullen geblazen. Hij had namelijk een ietwat vrouwelijk pinguïn loopje... Maar hier had je bij moeten zijn! Met de boottocht zijn we langs adembenemende mooie bergen gevaren, zo hebben we als uitschieters de Moonhill (een berg met een perfecte ronde cirkel in de top) gezien, the big Apple Hill (een berg in de vorm van, je raadt het al, een appel) the painted Hill of nine horses en Yellow Cloth Shoal. We zullen de Yellow Cloth Shoal even nader beschrijven, want deze verzameling bergen staat ook op onze 20 yuan biljet! Dit is toch wel de moeite waard om van de wc te komen, of niet Co?

Terwijl we met de boottocht bezig waren, kwam Daniël ons een tweede cruise aanbieden. Deze tweede cruise zou inhouden dat we met bamboe gemaakte vlotten zouden varen op de rivier, waarbij we met buffels konden 'spelen', een door vogels uitgevoerde visvangshow gingen bijwonen en een stroomversnelling zouden meepikken met de bamboe vlotten. Jorik en Co waren al snel verkocht door het iets te vlotte babbeltje van Daniël, maar omdat Mats en Jurgen met hun kritisch oog toch een andere kijk hadden op de situatie, waar bij Jurgen duidelijk merkbaar was dat hij vroeg moest opstaan. Dit zag Daniël en  wou hij ons graag korting geven. Nadat hij met z'n chef had gebeld kregen we ongeveer 10 euro korting, wat toch weer mooi meegenomen is. Jurgen was alsnog niet geheel overtuigd, hierop besloot Daniël zijn laatste troefkaart te spelen door Jurgen te beloven dat hij achterop een Buffalo mocht rijden. Na deze niet te missen kans hebben we de aanbieding aangenomen.

Na de boottocht kwamen we aan in Yangshuo County. Dit is een erg leuk stadje, met een uitnodigend centrum. Zo had je er allerlei winkeltjes (die wederom allemaal precies hetzelfde verkochten), leuke restaurantjes, mooi uitzicht op de rivier en gezellige barretjes. Vanaf Yangshuo County zouden we alweer met een bus vertrekken naar de bestemming waar we op de vlotten gingen varen. Dit zag er allemaal erg leuk uit! De vlotten bestonden uit acht lange bamboe stokken met twee stoeltjes erop en een gondelier. De eerste stop waren de buffels, deze mochten we voeren, aaien en 'uitlaten'. Ze zaten namelijk aan een stuk touw en als je wou mocht je er een rondje mee lopen. Daniël hielt voet bij stuk en gooide Jurgen op de rug van de Buffalo.
De tweede stop waren de vogels. Deze beesten gebruiken de locals om vis te vangen. Zo kan 1 vogel op een dag wel voor 50 kg vis zorgen. De visser doet een touwtje om de keel van de vogel, zodat hij niet de vis kan doorslikken, op deze manier kan de visser de vis uit de bek van de desbetreffende vogel pakken. Na een kleine demonstratie zagen we ook daadwerkelijk dat de vogels geboren vissers zijn, mede doordat ze drie keer sneller kunnen zwemmen dan een vis.
De laatste stop was bij de stroomversnelling. Hier werden Jorik en Co aan hun lot overgelaten doordat de kapitein van het vlot samen met de peddel de benen nam op het moment dat de versnelling begon. Hierdoor kwamen ze stuurloos in het water te liggen. Er waren gelukkig geen ongelukken gebeurd of een nat pak gekregen, dus konden we met een gerust hart richting het vliegveld vertrekken.

Om 22:20 zullen we vliegen naar Chendu waar we de anderen zullen treffen om morgen nog een mooie laatste avond te beleven.

Op het moment van uploaden (02:26) zitten we in het hostel lazy bones, hier verblijven ook Fons, Daan, Joost, Tyar, Rolf, Lars en Daniel. oftewel we zijn weer compleet!!

Ieder een fijne weekend gewenst!:)

• 07 Januari 2012 - 20:10

Mama:

een gezellige dag en avond, en een goede terug reis, en tot maandag allemaal, groetjes wim jeannette en ilse

• 07 Januari 2012 - 20:25

Hannie:

Wat een avontuur!!! Helemaal geweldig!!