08-12-2011
Door: jurgenbremmer
Blijf op de hoogte en volg Jurgen
09 December 2011 | China, Peking
Jiuzhaigou national park!
Vandaag was het dan eindelijk zover. Na een lange busrit en een koude nacht mochten we dan toch echt de natuur van jiuzhaigou verkennen. Om 7.15 ging de eerste wekker, waarna er toch nog maar even op snooze werd gedrukt. De kamertemperatuur was namelijk een graad of 30 kouder dan de temperatuur onder de dekens. Dit hostel heeft geen verwarming, maar in plaats daarvan een verwarmd matras (in ieder geval voor Co, Jurgen en Jorik). Om half8 werd toch besloten om op te staan en te kijken wat voor kleding nodig zou zijn voor deze koude ochtend. De thermoshirtjes vlogen uit de verpakking en werden snel aangedaan. Om 8.15 stonden we buiten om de taxi aan te houden, zodat hij ons naar het park kon brengen. Na slim te onderhandelen konden we voor slechts 10 yuan naar het park toe. Echter bleek dit park op nog geen kilometer van het hostel te liggen. Aangekomen bij het park hebben we gelijk een kaartje voor 2 dagen gekocht, zonder een buskaart. Vol verbazing keek de baliemedewerker ons hierop aan, aangezien het park 100 kilometer wegdek zou hebben. Aangekomen bij de poortjes konden we snel langs de rij lopen. Later bleek dit, omdat de rest allemaal met de bus omhoog ging. De eerste 5 kilometer ging al lekker omhoog, alleen was het uitzicht nog niet zoals we op de plaatjes konden zien. Nadat we bij het eerste meer aankwamen, veranderde dit al snel. Het uitzicht was geweldig. Het water was zo helder als kristal en het water leek zelfs licht te geven, zo mooi dat het was. De watervalletjes waren ook in grote getale aanwezig. De toppen van de bergen konden we nog niet goed zien, omdat er nog wat mist omheen hing. Wel dachten we dat deze onder de sneeuw zouden liggen, wat we later ook juist bleek te zijn. Nadat we het eerste meer voorbij waren en weer verder de wilde rivier volgden, kwamen we al snel weer uit bij een ander sprookjesachtig blauw meer. Links en rechts kwamen we ook wat dorpjes tegen met typisch Tibetaanse spullen in de aanbieding. We besloten om hier toch maar op de terugweg langs te gaan, aangezien we voor 6 uur het park uit moesten zijn en we toch nog flink wat kilometers moesten maken. Na de eerste meren voorbij te zijn gelopen, werden de volgende meren nog mooier en groter dan de vorigen. De watervallen werden ook steeds breder en groter. Bij ieder meer zijn we even gestopt om de nodige (groeps)foto's te maken, zodat we het thuisfront even jaloers kunnen maken. Om 1 uur kwamen we aan bij het Tourist centre. Hier hebben we even wat warme noodles gegeten, aangezien de temperatuur gaandeweg het beklimmen van de bergen niet bepaald was gestegen. Om half 2 stonden we voor de keuze:verder omhoog gaan, of toch morgen maar even met de bus naar het einde van het park gaan en dan terug lopen. Aangezien we om6 uur het park uit moesten zijn, leek het ons verstandiger om toch maar terug te gaan. We hebben in ieder geval al een erg mooi deel van het park gezien en we weten dat ons morgen weer een ander schitterend deel staat te wachten. Om half 5 kwamen we weer bij de uitgang van het park en bleken we toch al zo'n 35 kilometer gelopen te hebben door de bergen (de 7heuvelenloop is er niks bij). We vonden het dan ook wel verdiend om de laatste kilometer naar het hotel met de taxi te gaan. Hier was het tenminste nog even warm, want onze kamertemperatuur ligt ook niet veel hoger dan de buitentemperatuur. Aangekomen bij de kamer hebben we onze gewassen kleding van gister snel even op het verwarmde matras gelegd, zodat er morgen weer schone sokken aangetrokken kunnen worden. Daarna zijn we naar het barretje in het hostel gegaan om hostels te boeken voor in hong kong voor oudejaarsavond. Dit kregen we als tip van andere mensen, omdat de meeste hostels al volgeboekt zouden zijn. Na veel zoeken hebben we dan toch hostels gevonden voor in hong kong gedurende ons verblijf. Hopelijk hebben we daar geen verwarmd matras nodig om te kunnen slapen! Nu wordt het toch maar eens tijd om een restaurant op te zoeken waar ze een verwarming hebben. Dit zal nog wel eens een lastige klus kunnen worden, aangezien we gisteren al het halve dorp (voor zover het een dorp is) hebben doorlopen zonder resultaat. Als laatst nog voor leonie: kakkerlakken kunnen gelukkig niet overleven onder syberische omstandigheden! Bovendien worden andere levende dieren weggetimmerd door de plaatselijke bouwvakkers die 18 uur per dag rondom ons pittoreske bungalowtje bezig zijn met cement leggen.
For the record:
Blaren - Co, Jurgen en Jorik
Spierpijn - iedereen
Koud bier - iedereen
Maar dat mag ook wel na zo'n 35 km!
Dit vervolg wordt bibberend vanuit bed geschreven: de verwachtingen voor de rest van de avond zijn niet helemaal gerealiseerd. De poging om een warm restaurant te vinden zijn al bij het opstaan van de warme stoel in het barretje van het hostel gestrand, omdat we het hier bijna warm kregen. Snel maar een biertje en een bakje noodles besteld en weer verder gaan met kaarten. Om 10 uur vonden we het welletjes en besloten om terug te keren naar onze kamer. Dit bleek moeilijker dan verwacht. Omdat er cement is gestort moesten we over niet al te stevige planken lopen, al vasthoudende aan bamboestokken, welke doorgaan als steigers. Deze stokken bleken alleen niet echt vastgemaakt te zijn, waardoor onze planklopen meer op een spelletje jenga spelen met bamboestokken leek. Eenmaal voor de deur van onze kamer aangekomen vond onze bewaker ciska de rat ook dat zijn dienst erop zat. Al springend en sprintend vertrok hij dan ook naar het bos. Om ons toch nog even te verwennen na deze enerverende dag hebben we de douche maar aangezet. Helaas kwam het warme water hier, zoals te verwachten, niet met stralen naar beneden. Maar gelukkig liggen we nu in ieder geval (dik ingepakt) op het verwarmde matras, naja echt verwarmt kun je het matras niet noemen want we liggen gewoon op een soort van vloerverwarmingsbuizen maar dan zonder de tegels. Hadden we de tegels maar want dan zou het bed waarschijnlijk comfortabeler hebben gelegen dan nu. Agja we hebben gelukkig een dak boven ons hoofd, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Nu lekker slapen en morgen weer naar het supermooie park, om de onbezochte plekken te bekijken! En daar hebben we oprecht zin in!:)
09 December 2011 - 07:42
Hannie:
Ik vind het verhaal helemaal geweldig! Misschien een idee om dit in boekvorm uit te brengen? Je wordt helemaal meegezogen in de belevenissen hier ver vandaan....Het ga jullie goed!
Groetjes! -
09 December 2011 - 12:16
Mama:
super super mooi, wat komt jou muts toch goed uit, en ik zij nog, wat moet je er mee heel veel plezier verder en de groetjes ook aan de anderen en xx mama dag dag -
09 December 2011 - 12:21
Mama:
oja je zei zondag op de helft, ik begin nu vast met het tellen (ha ha grapje) goed dag dag -
09 December 2011 - 13:48
Ilse:
Gaaf weer zeg!! Ook je nieuwe foto's zijn geweldig!
Ben net als mama ook al aan het aftellen:P:P -
09 December 2011 - 13:51
Ilse:
En ik zie nu pas die baby-panda's :O GAAAF! HEBBEN!:P Whahaha!!! -
09 December 2011 - 16:30
Anita:
schitterend jurgen, wat mooi, ben echt wel een beetje jaloers op je.
nog heel veel plezier met zn allen. -
10 December 2011 - 09:57
Marjon & Ellen:
Klinkt erg leuk en de foto's zien er ook mooi uit, al zijn wij met de kou hier in Xi'an voorlopig nog even blij dat wij het niet nog kouder hebben! Wij zijn vandaag de eerste medestudiereizigers tegengekomen bij het terracottaleger; daar stonden Daan en Joost ineens voor ons! Erg leuk natuurlijk en even een kwartiertje staan praten maar toen moesten we allemaal helaas weer verder... Verder is ons hostel hier in Xi'an echt een aanrader; lekker warm, goede bedden en prima centraal gelegen. Wij zitten in het 7 sages youth hostel, vast wel te vinden dan ;)
Veel plezier nog en we houden contact!!
xx ons